© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017

Bilar har intresserat mig sedan jag var mycket liten och tiden fram till 18-årsdagen, körkortet och känslan att få ratta en egen bil lagligt på allmän väg var stundtals bara en olidligt lång väntan, som kunde göras uthärdlig genom besök på go-cartbanan, där drömmen för ett ögonblick blev sann. Första mötet med STCC måste ha varit någon gång på 1970-talet, när Pappa och jag for till Karlskoga och tillsammans med min Farbror Gustav besökte Gelleråsbanan. Kanonloppet, ett fyndigt namn på en tävling arrangerad i Bofors hemstad, premiärkördes redan 1950 och har med några avbrott varit ett årligt återkommande motorsportsevent, som sedan 1996 ingår i STCC, Scandinavian Touring Car Championship.

The Magic Weekend

Det kördes många tävlingar på Solvalla denna helg och det var stundtals svårt att hålla koll på de olika kategorierna och de många kvalheaten, särskilt som jag mest intresserade mig för det spektakulära; ljudet, lukten och alla entusiastiska människor. Huvudattraktionen var naturligtvis STCC-loppet, men kval och final i Rally X var också ett spännande inslag med grussprut och bilar som flög i luften.

Henning Solberg

En av de mest meriterade i helgens startfält var den Norska föraren Henning Solberg, som gjorde ett inhopp i samarbete med Eklund Motorsport och ett avbrott i rallycrossens EM-serie, där han normalt fajtas. Henning tillhör en familj med fokus på motorsport och rally. Namnet Solberg har blivit synonymt med framgångsrika rallyförare. Hans två år yngre bror Petter har två världsmästartitlar, en i rally 2003 och en i rallycross 2014 och idag i startfältet fick Henning konkurrens av sin 15-årige brorson Oliver Solberg som leder RallyX Nordic efter två deltävlingar. 

Helgens höjdpunkt - Final i STCC

Johan Kristoffersson i pole position med sin Golf GTI och med Robert Dahlgren tätt snett bakom i en Seat Leon TCR. Redan på startrakan visade Robert att han ville vinna och han var etta in i den första böjen. Sedan handlade hela loppet om dessa två. Johan kämpade sig flera gånger upp tätt bakom Robert, som höll undan och tillslut vann loppet. Inte så spännande kan tyckas, men det är just det som är tjusningen med banracing. Ingenting händer, oförändrat i toppen varv efter varv och så plötsligt, ett litet misstag och allt förändras. Nu hände det inte, men ovissheten finns där hela tiden och skapar spänning ändå.

En tjej i startfältet

Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Namnet antyder ett släktskap med Svensk rallyhistoria.Morfar Freddy Kottulinsky vann Dakkarrallyt1980 och hennes Mamma Susanne Kottulinsky, är kartläsaren och rallyföraren som vann Europamästerskapet i rally för kvinnor 1987. Mikaelas Pappa Jerry Åhlin vann en gång junior SM i rally och jobbar nu som testförare för Audi. Storebror Fredrik har flera internationella meriter och är den yngste totaltsegraren i Svensk rallysport hittills.

Mikaela försökte länge, ända upp till 12 års ålder, hitta en egen identitet utanför motorsporten och var aktiv inom gymnastik och dans, men när hon fick ärva sin brors go-cart blev även hon fast och kör nu för Stefan Pettersson i PWR Racing junior team i en rosa Audi. Färgvalet kan uppfattas både som provocerande och som ett resignerande över det faktum att sporten domineras av män.

Sverige är ändå det land med flest licensierade kvinnliga tävlingsförare och Mamma Susanne utnämndes nyligen till en plats i FIA Women in Motorsport Commission. Där kommer hon att arbeta nära rallyikonen Michèle Mouton, ordförande för kommissionen, med att stärka den kvinnliga närvaron inom internationell motorsport.

Sedan 2015 körs STCC internationellt med bilar enligt konceptet TCR, Touring Car Racing. I Sverige anammades det nya konceptet först i år med en premiär på Knutstorp Ring. I reglementet finns ett system för att jämna ut skillnaderna mellan de olika bilmärkena, BOP, Balance Of Performance. Syftet är att skapa likvärdiga förutsättningar där förarna och deras förmåga blir avgörande, inte stallets ekonomiska förutsättningar. Följden blir att fler biltillverkare lockas till cirkusen med egna TCR-bilar, men fabriksteam är inte tillåtna. Vid premiären på Knutstorps Ring startade 19 bilar, vilket är den bästa siffran på många år. I korthet innebär kraven för TCR att bilen ska vara en massproducerad modell med enbart framhjulsdrift. Motorn ska även den vara massproducerad, turbomatad och bensindriven med en cylindervolym på mellan 1,75-2,00 liter. Effekten ligger omkring 330 hästkrafter. Målvikten inklusive förare ska vara 1 285 kg vilket skapar toppfarter kring 240 km/h och en acceleration 0-100 km/h på under 5 sekunder. Racing med andra ord. Fem biltillverkare har tagit fram TCR-bilar till årets säsong; Audi RS3 LMS, Honda Civic, Kia Cee´d, Seat Leon TCR med både sekventiell - och standard låda och Volkswagen Golf GTI.

Gul flagg

Några avåkningar och en snurr ledde till gul flagg och avbrott i tävlandet. De tävlande får inte köra om under gul flagg och hastigheten sänks. Det är ändå en möjlighet till en viss form av omstart och avstånden mellan bilarna krymper. Det var dock ingenting som påverkade de två i toppen.

Kamp in i det sista

Men närmare än så här kom aldrig Johan Kristoffersson i sin Golf GTI.

Checkerflaggan

När Robert Dahlgren vinkades av med checkerflaggan var det hans 23:e seger och hans 129:e race i STCC.

Ögongodis

Mellan loppen fanns förutom möjlighet till besök hos stallen ett koppel av ditresta sportvagnar av yppersta kvalitet att vila ögonen på. Vad sägs om en avskalad F1-racer med plats för två och 500 friska hästar. Leksaken väger 500 kg, vilket ger en närmast osannolik och nästan olaglig prestanda. Enligt ägaren kan den bli din för 800 000 kr.

Stay tuned for more at UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017